Nyheter 2025

IP LANTBRUK

SMAK Certifiering ser att det finns ett stort intresse inom branschen för IP-certifierad primärproduktion. Det senaste året har även tillvalscertifieringarna ”Klimat” och ”Naturbeteskött” tagit ett kliv framåt. Om du är intresserad av att ändra eller lägga till något på din certifiering så finns vi här för att hjälpa dig igenom hela processen. Från och med 2025 så finns det till exempel möjlighet för de mjölkproducenter som är certifierade enligt IP Nöt och mjölk grundcertifiering att lägga till IP Sigill nöt och mjölk samt tillvalet ”Naturbeteskött” för de djur som skickas till slakt, se mer information nedan.

Inför 2025 är det endast en regelhandbok som har uppdaterats – IP Sigill nöt och mjölk med tillval Naturbeteskött. IP Allmänna villkor uppdaterades 1 juli 2024. Nedan finns en sammanställning både över större ändringar i IP Sigill nöt och mjölk och IP Allmänna villkor. Som producent med en certifierad verksamhet har du ansvar för att sätta dig in i aktuellt regelverk. Fullständiga regelhandböcker finns på Sigills hemsida. Har du frågor om de ändringar som gjorts och vad de innebär för din verksamhet eller om du har andra frågor, är du välkommen att kontakta din revisor.

Du som har ett certifikat som går ut under 2025, eller början av 2026, kommer få en revision under året. För vissa av regelhandböckerna krävs det att revision görs vid olika tidpunkt på året och du kommer bli kontaktad i god tid innan certifikatet går ut för bokning av revision vid det tillfälle som revisorn ser som lämpligt. Kom ihåg att alltid bekräfta till din revisor om den föreslagna tiden är ok eller inte.

Om du ska lämna in din egenrevision för administrativ granskning i år kan du läsa mer om vad som gäller nedan. Vi vill också informera om att du ibland kan få en stickprovsrevision det år som du lämnar in din egenrevision. Det beror på att det enligt regelverket ska göras stickprovsrevision på 10 % av alla verksamheter som lämnar in egenrevision under året. Stickprovsrevisionen går till på samma sätt som den ordinarie revisionen på plats och kostar ingenting. Ibland händer det även att man får en extrarevision, anmäld eller oanmäld, om det till exempel kommit in indikationer på att reglerna inte följs eller om man har haft många avvikelser vid tidigare revision.

Vår uppgift på revision är att kontrollera att reglerna efterlevs och vi får inte ge råd eller rekommendationer. Det finns kunniga lantbruksrådgivare att kontakta vid behov.

IP Sigill Nöt & Mjölk 2025:1 med tillval Naturbeteskött

Från och med 1 januari 2025 gäller en ny utgåva för IP Sigill Nöt och mjölk med tillval Naturbeteskött och Klimat. Den nya versionen innehåller flera uppdateringar och nytillkomna kontrollpunkter.  

De största förändringarna berör tillval Naturbeteskött. Redan 1 augusti 2023 meddelade Sigill att kapitel 14 samt regel 6.11 och 6.13 om foder skulle utgå, samt att regel 13.3 om biologisk mångfald uppfylls enbart via bete på naturbetesmark för de producenter som har tillval Naturbeteskött. Detta är nu inskrivet i reglerna. En ny välkommen och efterfrågad ändring är regel 2.1N som innebär att man numera som certifierad inom IP Nöt och mjölk grundcertifiering för sin mjölkproduktion kan certifiera enbart sina köttdjur på Sigill-nivå med tillägget ”Naturbeteskött”. Utöver detta har det tillkommit en ny regel som säger att soja enbart kan ges till kalvar upp till sex månaders ålder.  

Det tillkommer en ny regel 1.2 gällande den administrativa revisionen och hur denna ska utföras. Det finns två alternativ – endera ska en ifylld, daterad och signerad checklista enligt 1.1 skickas in eller så ska en daterad och signerad åtgärdsplan enligt 1.1 samt aktuell betesjournal enligt 4.5 skickas in. Denna regel liknar andra regelhandböckers upplägg. 

Gällande stallförhållanden finns numera krav på att samtliga djur, förutom mjölkkor, ska hållas i lösdrift. Om djur inte varit ute på bete, t.ex. tjurar, kan dessa inte certifieras. Enligt tidigare regler ska det finnas ryktborste eller motsvarande hos alla djur, numera kan även träd godkännas vilket kan underlätta för de producenter som har djuren ute vintertid. Om du är mjölkproducent och har automatiskt mjölkningssystem räcker det numera att byta silfiltret två-tre gånger (tidigare strikt tre). 

Gällande kapitel 14 för växtodling har det skett ett antal mindre förändringar, exempelvis ska registreringsnummer framgå när du gör din inventarielista över bekämpningsmedel och vind- och temperaturförhållanden samt försiktighetsmått ska framgå i din sprutjournal.  

Ett par regelpunkter har modifierats så att de även är tillämpbara i andra länder än Sverige, t.ex. punkt 4.1 som numera anger att nationell lagstiftning ska följas. 

 

Inga förändringar har genomförts för tillvalsmodulen Klimat vid denna regeluppdatering.

IP Allmänna villkor 2024:1

Från och med den 1 juli 2024 gäller en ny utgåva av IP Allmänna Villkor.

Den nya versionen innehåller flera uppdateringar och nytillkomna regler som styr certifieringen för certifieringsorgan (CO) och producenter. De större förändringarna som påverkar dig som producent är att du ska anmäla till ditt CO om du får en dom från en myndighet som påverkar din certifierade verksamhet.

För dig som är certifierad enligt IP Arbetsvillkor finns ett förtydligande om att intervjuer med arbetskraft ska kunna genomföras på en plats som revisorn anser lämplig för att försöka säkerställa att arbetskraften kan prata fritt. Det finns även en tydligare beskrivning av vilken arbetskraft och vilka arbetsställen som ingår i den certifierade verksamheten.

Stödmaterial och Sigill Kvalitetssystems nyhetsbrev

På Sigills hemsida kan du ta del av deras nyheter och även prenumerera på deras nyhetsbrev. 

Du hittar även de stödmaterial som reglerna i handboken hänvisar till respektive regelhandbok genom att klicka dig vidare på aktuellt område på Sigills hemsida och därefter hittar du Stödmaterial i listan till vänster.

Kom ihåg att göra din egenrevision senast den 31 mars 2025

Alla som har en IP-certifierad verksamhet ska utföra en egenrevision varje år. Du som inte har ordinarie revision på plats i år ska logga in på Mina Sidor på (https://smak.se/) och göra din egenrevision genom att fylla i regelhandboken som finns där. Egenrevisionen skickas till SMAK Certifiering direkt från Mina Sidor, för en administrativ granskning. Instruktioner finns under rubriken Stödmaterial på Mina Sidor. En förseningsavgift på 1200 kronor tas ut om egenrevision inte har inkommit i tid.

Om du eller din konsult/rådgivare absolut inte har möjlighet att göra egenrevisionen på Mina sidor, kontakta SMAK Certifiering på telefon 020-61 62 63 eller via e-post: certifiering@smak.se för att få information om hur du kan göra istället. Tänk på att höra av dig i god tid innan sista datum för inlämning då vi inte har möjlighet att hjälpa alla samtidigt den sista veckan.

Det är inte längre möjligt att endast lämna in en signerad åtgärdsplan. För vissa verksamheter och regelhandböcker kan en signerad åtgärdsplan tillsammans med ett antal verifierande dokument lämnas in i stället för en ifylld checklista – se respektive regelhandbok för vilka verifierande dokument som gäller. Du som lämnar in egenrevisionen på Mina Sidor berörs inte av detta. Observera att om du väljer att lämna in egenrevision på annat sätt än via Mina Sidor så behöver SMAK Certifiering ta ut en avgift på 650 kr på grund av extra handläggningstid.

Kontakta oss gärna om du har frågor.
Vi finns här för dig!

Bästa hälsningar

Maria Gidlund Certifieringsledare Lantbruk
SMAK Certifiering AB

Kontakta oss vid frågor!