Kundbrev 2025

Välkommen till ett nytt år!

Vi ser framemot ett nytt år tillsammans med dig som kund!

Vi har ett stort utbud av certifieringstjänster från jord till bord. För att kunna erbjuda dig den certifieringen du behöver har vi kompetenta revisorer på plats nära dig för att ge dig en oberoende kontroll av din verksamhet. Vi arbetar efter ledorden jordnära, professionella och nyskapande.

Det är spännande tider med nya utmaningar! Det vi ser är att företagarna inom livsmedelsbranschen är lösningsfokuserade och letar möjligheter när det finns utmaningar. Vi är tacksamma för den positiva kraft vi får uppleva när vi möter er och har gott hopp om framtida starka företag i branschen.

För 2025 har vi en mindre regeländring införd i standarden IP Sigill Nöt & Mjölk. Vi har sammanfattat regelförändringarna i informationsbrev som du hittar på www.smak.se.

Ta kontakt med din revisor om du har frågor kring regelverk eller inte har möjlighet att nå informationsbreven digitalt.

Vi finns här för dig!

Ta del av viktigt information som gäller din certifiering

I länkarna nedan har vi sammanställt nyheter och information om din certifiering som du behöver känna till.

Viktiga datum under 2025

Om du har ekologiskt lantbruk ska du varje år lämna in dina produktionsuppgifter till SMAK Certifiering. Håll utkik efter sista inlämningsdatum på www.smak.se i informationsbrevet för Lantbruk EU-ekologisk produktion och KRAV produktion.

Alla som har en IP-certifierad verksamhet ska utföra en egenrevision varje år. Sista dag för inlämning är den 31 mars. Läs mer i informationsbreven som gäller IP produktion på www.smak.se.

Innan den 15 mars ska du som har KRAV-certifierad livsmedelsverksamhet och/eller import/införsel rapportera föregående års försäljningsvärden till KRAV.
Detta görs i Webbportalen Mitt KRAV – Logga in. Även ett noll-värde ska rapporteras.

Frågor & Svar

Hur många gånger kan jag avboka en revision?

För att kunna hålla nere kundpriserna krävs bra planering av revisionsresor. En avbokad revision kan innebära försämrad resrutt. Dessutom är det svårare för revisorerna att säkerställa att alla kunder får sina revisioner i god tid under revisionsåret. Om du har en anledning till att avboka, ex. sjukdom så gör revisorn sitt bästa för att omboka. Om du bokar av systematiskt eller utan att kunna ge anledning kommer revisorn att lämna över den öppna revisionen till ledningen hos SMAK Certifiering AB för beslut om att säga upp certifieringsavtalet.

Vad innebär en gradering?

Enligt både KRAV:s regelverk och EU:s förordning om ekologisk produktion ska de avvikelser som framkommer vid en revision graderas. En avvikelse kan graderas som mindre, större eller kritisk (KRAV har graderingen avstängningsgrundande). Graderingarna för respektive regelpunkt är beslutade av myndigheter och respektive standardägare och beror bland annat på hur pass mycket regeln påverkar den ekologiska statusen och allvarlighetsgraden. Även om en avvikelse graderas som större behöver det inte innebära någon ytterligare konsekvens mer än av vad en mindre innebär. Det är dock av största vikt att avvikelser alltid åtgärdas och att du som producent rapporterar in bevis för att åtgärd är vidtagen inom angiven svarstid.

Varför är det revisorn som avgör när på året som revisionen ska ske?

Flera regelverk styr när på året revisionen ska göras för att revisorn ska kunna kontrollera regeluppfyllnad på bästa sätt. Det är vanligt att ex. säsongsbetonade verksamheter måste få en revision utförd under säsong. Därutöver har revisorn noggrant planerat sina revisionsresor för att kunna arbeta effektivt och därmed hålla kundpriserna nere och spara på miljön. Det ligger även i revisorns uppdrag att säkerställa att din verksamhet får ett nytt certifikat i tid innan ditt gällande går ut.

Vad ingår i priset för en certifiering?

En certifiering innebär kostnader för ditt certifieringsbolag. En certifiering innefattar ett antal olika delar. Dels revisioner som ska utföras på plats på din verksamhet. En revision omfattar revisionstid på plats, bokning, förberedelse inför revisionen, restid, efterarbete i form av administration och uppföljning och bedömning av åtgärder för avvikelser. Därtill ska revisionsprocessen granskas och ett certifikat ska utfärdas.

Det finns även andra kostnader för sådant som ger förutsättningarna för att kunna vara ett ackrediterat certifieringsbolag och därmed få lov att få erbjuda certifieringstjänster.

Våra revisorer fortbildas så att de har en hög kunskapsnivå inom ditt verksamhetsområde. Vi ska kalibreras med övriga organisationer som verkar inom certifieringen så att du kan dig trygg med att din verksamhet får samma bedömning oavsett vilket certifieringsbolag du anlitar.

Vi gör omfattande rapporteringar till standardägare och myndigheter och för att kunna hantera dessa rapporteringar och hela certifieringsprocessen behöver vi ha IT-system som uppfyller ställda krav.

Vårt arbete kräver en ackreditering vilket innebär att vår verksamhet kontrolleras. Du som kund ska kunna kan lita på att vi uppfyller kraven för att få certifiera verksamheter. Dessa kontroller utförs av den svenska myndigheten Swedac. Vi kontrolleras även av myndigheterna Livsmedelsverket och Jordbruksverket för den ekologiska kontrollen.

För de ekologiska verksamheterna ingår det stickprovsrevisioner utan kostnad. Dessa utför vi på 10% av antalet kunder med ekologisk verksamhet och hos 30% av KRAV-certifierade kunder med djurhållning. Vi tar också prover hos 5% av våra kunder med ekologisk verksamhet som analyseras för ämnen som inte är tillåtna. Även dessa ingår kostnadsfritt i din certifiering.

Vi får inga bidrag, anslag eller liknande från myndigheter eller andra. Vi arbetar ständigt för att hålla kostnaderna nere genom att utveckla och effektivisera planeringen av revisionsarbetet och våra arbetssätt och genom att arbeta för personaltrivsel så att våra revisorer kan utföra ett arbete med hög kvalitet.

Bästa hälsningar,

Christian Nyrén, VD

SMAK Certifiering AB

Kontakta oss vid frågor!