Nyheter 2026

RIP

Riktlinjer för hygien-, miljö- och kvalitetsarbete på potatispackerier, skalerier och frukt & grönt

Nytt regelverk för RIP trädde i kraft 1 juli 2025

Under 2024 gjordes en uppdatering av reglerna i RIP och de nya reglerna fastställdes av Stiftelsen Potatisbranschen i 21 november 2024 och började gälla från med 1 juli 2025. Det nya regelverket omfattar samtliga moduler inom RIP. I uppdateringen har vissa regelpunkter plockats bort och andra regelpunkter har förtydligats med ny information.

Den uppdaterade RIP standarden skickades till samtliga RIP-certifierade företag under hösten 2025.

Kontakta oss via formuläret nedan om du ännu inte tagit del av den uppdaterade RIP standarden.

Rutin för vägledande och fullständig analys höst- och vinterpotatis

Information till RIP anslutna företag som SMAK märker.
Riktlinjerna är tagna och fastställda av Stiftelsen Potatisbranschen den 21 november 2024 och började gälla från och med den 1 juli 2025.

Vägledande analys
Ska finnas på alla partier som förpackas och säljs med SMAK-märkning.
Denna analys görs på osorterad vara vid inlagring eller leverans till packeri.
Analysen ska redogöra för skador och sjukdomar plus kokprov.

Fullständig analys
Ska användas som referens för tvättad, sorterad och packad vara som märks med SMAK-märke.
Analysnummer för vägledande analys ska lämnas som referens vid inlämnade av provet för fullständig analys. Om vägledande analys har gjorts max två månader före den fullständiga analysen görs inget kokprov om det finns ett godkänt kok i referensprovet.

Uppföljande analys
Utförs på tvättad och sorterad produkt om det efter två månader finns potatis kvar av det aktuella partiet.
Analysnummer från senast gjord analys används som referens vid inlämningstillfället.
Fullständig analys görs med kokprov. Detta upprepas med två månaders intervall så länge som aktuellt parti finns kvar.

Dispens
Vid första tillfället för tvättning och packning ges dispens att använda vägledande analysnummer under 7 arbetsdagar innan fullständig analys ska vara genomförd.

Om RIP

RIP är riktlinjer för hygien-, miljö- och kvalitetsarbete som lyfter fram relevanta delar av ISO 9000, ISO 14000 samt HACCP och är anpassade efter de förutsättningar som potatis-, frukt- och grönsakspackerier arbetar efter samt till BRC-standarden för att möta handelns krav. RIP är även ett anslutningsvillkor för SMAK-systemet.

Dagligvaruhandeln eftersträvar att möta konsumenternas önskemål på säkrare livsmedel genom att rikta krav på ledningssystem för miljö, kvalitet och produktsäkerhet till sina leverantörer. Dessa krav ställs på potatis-, frukt- och grönsaksodlare samt packare av dessa produkter.

RIP ägs av Stiftelsen Potatisbranschen och förvaltas av Svensk Potatis Svepot AB och SMAK Certifiering AB.

Kontakta oss vid frågor!