Nyheter 2025
PRIMÄRPRODUKTION
Ett par år med de nya förordningarna för ekologisk produktion
De nya förordningarna för ekologisk produktion (EU) 2018/848 har nu varit gällande i några år och du som primärproducent har kanske märkt av vissa skillnader och nya regeltolkningar. Det är viktigt att vi som tidigare håller en bra och öppen dialog kring er produktion och ser till att tillmötesgå kraven kring ekologisk produktion. Du som har certifierad verksamhet har som alltid ett eget ansvar för att sätta dig in i nya och ändrade regler.
På dessa sidor hittar du information om gällande regler:
Nationella riktlinjer för ekologisk produktion (branschens tolkning av hur EU:s lagstiftning för hur ekologisk produktion ska tillämpas i svenska förhållanden): ekofakta.se.
Använd gärna det stödmaterial som finns tillgängligt, både på Mina sidor och på KRAV:s hemsida.
Påminnelser och viktiga datum
Många av er känner igen denna information men vi vill påminna om ett par saker (gäller både EU-ekologiskt och KRAV):
- När du får din bokning av revision från din revisor – kom ihåg att i god tid återkoppla till din revisor om tiden passar eller inte. Revisorn har en noggrann planering för att optimera körtiden så mycket som möjligt.
- Om du haft avvikelser tidigare år, se över dessa noggrant så de är åtgärdade. Den nya förordningen är skarpare än den som fanns innan och upprepningar av avvikelser kan ge hårdare konsekvenser.
- Under 2024 har det kalibrerats och förtydligats vad som gäller angående den mottagningskontroll som du gör när du tar emot en vara, t.ex. utsäde. Det är mycket viktigt att du kontrollerar så märkningen stämmer och att varan du tagit emot är godkänd inom ekologisk produktion. När du kontrollerat detta ska det även dokumenteras på något vis, t.ex. genom en signering på följesedel eller genom att använda det stödmaterial som du hittar på Mina Sidor på SMAK’s hemsida.
- Kom ihåg att anmäla mark som ligger utanför din SAM-ansökan till SMAK Certifiering. Det kan gälla till exempel betesmark som du lånar av någon annan eller ej stödberättigad mark som skogsbeten. Foder, inklusive bete, från mark som inte är anmäld till SMAK Certifiering är inte ekologiskt och får inte användas till ekologiska djur. Omställningstiden för ny mark är 2 hela år. Omställningstiden startar det datum marken anmäls till SMAK Certifiering.
- Det är viktigt att du varje år ser till att uppdatera din verksamhetsbeskrivning så att uppgifterna och riskvärderingen där alltid är aktuella. Där finns även möjlighet att lägga in dokument som du vet att revisorn vill se på din revision.
- För att du ska få använda icke ekologiskt utsäde/plantor, föra in icke ekologiska djur till din besättning samt avhorna kalvar och andra djur ska du ha beviljats undantag innan användning/införande/utförande. Ansökan om undantag för införande av icke ekologiska djur till din besättning och avhorning gör du på Jordbruksverkets webbsida och ansökan om undantag för användning av icke ekologiskt utsäde gör du i databasen OrganicXseeds. Frågor om ansökan om undantag för införande av icke ekologiska djur och avhorning ställer du till Jordbruksverket. Frågor om ansökan om undantag för användning av icke ekologiskt utsäde/plantor kan du ställa till SMAK Certifiering med undantag för frågor som gäller inloggningen, de ställer du till Jordbruksverket.
- Insatsmedel godkända att använda i ekologisk produktion (t.ex. mineralfoder, ensileringsmedel, gödsel och jordförbättringsmedel) finns att hitta i Insatslistan. Där kan du se både de insatsmedel som är tillåtna att använda i EU-ekologisk produktion och de som är tillåtna i KRAV-produktion.
- Om du odlar grödor för avsalu 2025 som inte är med på ditt certifikat bör du kontakta din revisor om att få revisionen förlagd minst 2 månader innan skörd så du hinner få ett certifikat som omfattar även de grödor du vill sälja.
Nya och ändrade regler gällande ekologisk fjäderfäproduktion
2025 så träder flera nya regler gällande ekologisk fjäderfäproduktion i kraft i och med att den tidigare övergångsperioden är slut 31 december 2024. För att läsa reglerna i sin helhet så hänvisar vi till Jordbruksverkets eller KRAV’s hemsida, alternativt de Nationella riktlinjerna (se länkar ovan).
Två definitioner/begrepp har ändrats. Definitionen av veranda har ändrats till: ”En oisolerad utomhustillbyggnad med tak på en byggnad som är avsedd för fjäderfän, där långsidan vanligtvis är utrustad med ett metallstängsel eller ett nät, där det råder utomhusklimat”. Utöver veranda så tillkommer nu begreppet ”Utomhustillbyggnad” som innebär: ”Byggnad med tak som är avsedd för fjäderfä och som är isolerad på ett sådant sätt att den INTE har utomhusklimat”. Det finns inga parametrar som säger att det ska vara ett visst antal grader varmare i utomhustillbyggnaden än utomhus, utan det ska vara en skillnad. Utomhustillbyggnaden måste vara tillgänglig dygnet runt förutom under den mörka delen av dygnet när hönsen ändå sover. Från och med 1 januari 2025 får endast utomhustillbyggnader räknas in i tillgänglig stallyta och INTE verandor.
En annan förändring är storleken på in-/utgångshålen från stallbyggnad till veranda/utomhustillbyggnad. De ska vara minst 2 m/100 m2 tillgänglig yta inomhus. In-/utgångshålen från veranda/utomhustillbyggnad/stallbyggnad till rastgården ska vara minst 4 m/100 m2 tillgänglig yta inomhus. Hålen ska vara av lämplig storlek för fåglarna, vara lättåtkomliga och jämnt fördelade. Om hålen är upphöjda ska det finnas en ramp.
Efter årsskiftet gäller nya regler gällande sittpinnar och upphöjda sittytor. Sedan tidigare har det varit krav på sittpinnar till värphöns och pärlhöns, men från den 1 januari 2025 ska även följande fjäderfän ha sittpinnar eller upphöjda sittytor: slaktkyckling, unghöns och värphönstuppar, kalkoner samt föräldradjur till höns. Inom slaktkycklingproduktion ska kycklingarna erbjudas minst 5 cm sittpinne per kyckling eller minst 25 cm2 upphöjd sittyta per fågel eller en kombination av dessa mått.
Årets produktionsuppgifter ska lämnas in senast den 18 april
I början av februari öppnar SAM-internet och i samband med att du gör din SAM-ansökan ska du också rapportera årets produktionsuppgifter till SMAK Certifiering. Logga in på Mina Sidor på www.smak.se för att rapportera dina produktionsuppgifter. Instruktioner finns under Stödmaterial när du är inloggad. Vidarebefordra denna information till eventuell konsult/ rådgivare som gör din SAM-ansökan. Tänk på att du själv måste lägga in uppgifter om djurantal, växthusproduktion och mark som inte är med i SAM. Det är mycket viktigt att du själv går igenom din skiftesredovisning för att se så statusen på dina skiften stämmer.
Årets uppgifter ska lämnas in till SMAK Certifiering senast den 18 april. Lämnar du in senare än sista dag riskerar du förseningsavgift på 2 500 kronor.
Om du eller din konsult/rådgivare absolut inte har möjlighet att rapportera årets uppgifter på Mina sidor på www.smak.se . kontakta oss på telefon 020-61 62 63 eller via e-post: certifiering@smak.se för att få information om hur man rapporterar via post. Tänk på att höra av dig i god tid innan sista datum för inlämning då vi inte har möjlighet att hjälpa alla samtidigt den sista veckan.
Kontakta oss gärna om du har frågor.
Vi finns här för dig!
Bästa hälsningar
Maria Gidlund, Certifieringsledare lantbruk
SMAK Certifiering AB