IP Livsmedel - Miljö & Klimat

IP Livsmedel – Miljö & Klimat 

1 januari 2026 träder den nya regemodulen IP Livsmedel Miljö och Klimat i kraft.

Sigills nya standard IP Livsmedel – Miljö och Klimat, är ett initiativ för att främja hållbar livsmedelsproduktion med fokus på miljö och klimatpåverkan.

Standarden är utvecklad i samarbete med aktörer som Livsmedelsföretagen, Spendrups, Menigo, Systembolaget, Viking Malt m.fl. och ska kunna användas av både små och stora livsmedelsföretag för att kunna framhäva sina miljö- och klimatåtgärder.

Standarden innehåller krav inom följande områden:

  • Råvaror och leverantörer
  • Resurshantering och avfallshantering
  • Förpackningar och transporter
  • Energival och energieffektivisering
  • Skydd av omgivande miljö
  • Målstyrning för kontinuerliga förbättringar

 

Den färdiga versionen av regelboken förväntas vara klar och börja gälla från 1 januari 2026.

Sigill kommer framöver med mer information på sin hemsida, www.sigill.se/.

Certifiera din verksamhet enligt IP-standarden med SMAK Certifiering

Bli kund hos oss idag för att ansöka om certifiering för IP-standarden och andra certifieringar via vårt formulär. Är du redan certifierad via ett annat certifieringsbolag så är det enkelt att byta och vi hjälper dig genom hela processen. Läs om vår certifieringsprocess steg för steg.

Gör din ansökan här!

Alternativt skicka din ansökan via post eller e-post

CERTIFIERINGAR FÖR DIN VERKSAMHET

Lantbruk och trädgård

Som lantbrukare kan du välja att bedriva din verksamhet konventionellt eller ekologiskt. Oavsett inriktning, så ska du certifiera din produktion. SMAK Certifiering har lång erfarenhet av just din bransch och är ackrediterade av Swedac.

Livsmedel

För att du ska få marknadsföra produkter som ekologiska ska din verksamhet klara oberoende granskning av ett godkänt certifieringsbolag. Vilka certifieringar finns? Och vad krävs?

Restaurang och storhushåll

Alla typer av storhushåll, restauranger och caféer kan KRAV-märkas, men även gruppboenden och förskolor. Verksamheter kan KRAV-märkas i tre nivåer. Börja på en lägre nivå och öka andelen godkända råvaror successivt.

FLER CERTIFIERINGAR

IP Sigill och IP Grundcertifiering

Att certifieras enligt IP-standardens regler är ett bra kvitto på att din produktion uppfyller de kvalitetskrav som ställs av myndigheter såväl som kunder.

IP Arbetsvillkor

IP Arbetsvillkor säkerställer att din verksamhet följer de lagar och regler arbetsmarknaden och lagen kräver gällande arbetsrätt, arbetsmiljö och socialt ansvar. 

IP Livsmedel

IP Livsmedel säkerställer att ditt företag uppfyller alla leverantörskrav på livsmedelssäkerhet i din produktion och som hjälper dig stå starkare på marknaden.

KRAV-certifiering

Med en KRAV-certifiering har du rätten att marknadsföra och benämna dina produkter som ekologiska och märka dem med både KRAV-märket och EU-lövet (Ekomärket).

EU Ekologiskt

Certifiering enligt EU:s förordning som styr ekologisk verksamhet, EU ekologiskt, visar att du följer EU:s regler för ekologisk produktion och kan märka dina produkter med EU-lövet.

IP Nöt & Mjölk

IP Nöt & Mjölk är en kvalitetssäkring av mjölk- och nötköttsproduktion som säkerställer att du uppfyller svenska lagkrav gällande livsmedelssäkerhet och djuromsorg.

FRÅGOR & SVAR

IP:s certifiering för livsmedel, IP Livsmedel, är en certifiering som omfattar de grundläggande arbetet med livsmedelssäkerhet. Reglerna i IP Livsmedel bygger på svensk lagstiftning. Det är ett effektivt sätt för företag att visa upp sina kunder att livsmedelssäkerheten är på plats i deras produktion. Gällande branschriktlinjer i IP livsmedelscertifiering togs fram i ett samarbete mellan några av Sveriges och Nordens största handelskedjor: ICA, Coop, Axfood och Bergendals.

IP:s certifiering för livsmedel bygger inte på ett ledningssystem, detta gör den lämplig för små och medelstora företag och/eller stora företag med en mindre komplex verksamhet. Utöver det erbjuder IP:s certifiering för livsmedel även följande fördelar:

  • ger en god överblick över kraven som finns inom livsmedelshantering och förädling då den är baserad på svensk lagstiftning och branschkrav
  • är enkel att tillämpa och innehåller tydliga beskrivningar för vad som krävs för att uppfylla reglerna
  • finns tydliga mallar som underlättar för när kraven ska implementeras
  • ingår även djuromsorg för slakterier certifierade enligt IP Livsmedel
  • företag utan fysisk hantering av livsmedel har färre regler att leva upp till
  • anpassad för nordiska förhållanden, alltså: certifieringen tar hänsyn till den nordiska livsmedelsbranschens struktur och förutsättning.

Kraven inom IP Livsmedel omfattar:

1. Egenrevision och dokumenthantering
2. Sårbarhet
3. Kunskap och kompetens
5. och 6. HACCP
9. Provtagning
11. Avfall
12. Skadedjurssäkring
13. Vatten
14. Förvaring och hantering av livsmedel
15. Allergener
16. Varumottagning och leverantörskontroll
18. Information/ märkning/ redlighet
19. Spårbarhet och återkallelse
21. och 22. Slakt och slakttransport

Läs mer om vad dessa krav innebär på Sigills webbplats för IP Livsmedel.

IP Livsmedel är ett kvitto på att en verksamhets produktion uppfyller de kvalitetskrav på livsmedelssäkerhet som kunderna ställer. Att ha en livsmedelscertifiering som IP Livsmedel är ofta ett krav för att få leverera livsmedel till dagligvaruhandeln och grossister. IP Livsmedel säkerställer att alla små- till medelstora företags produktion uppfyller leverantörskraven gällande livsmedelssäkerhet som hjälper dem att stå starkare på marknaden.